Darmowa dostawa już od 199zł

Rabaty -50% na wybrane produkty
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Luzowany kurczak po jamajsku

Luzowany kurczak po jamajsku
Składniki

1 luzowany kurczak 1-1.5kg

1 szklanka pasty Jamaican Jerk


Jamaican Jerk pasta 

2.5 cm korzenia imbiru, drobno posiekany

2 ząbki czosnku, posiekane

1 to 2 ostre papryczki, drobno posiekane

2 łyżki oliwy

1 łyżka ziela angielskiego, zmielonego 

1 łyżka ziela angielskiego, zmielonego 

1 łyżka mielonego cynamonu 

3 gałązki tymianku, posiekane

1 łyżka cukru

1 limonka, pokrojoną w łódeczki

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Nadzieję kurczaka na szpikulce do szaszłyków na krzyż - przez przeciwną pierś i udko. 
  2. Natrzyj kurczaka pastą i odłóż do marynowania na przynajmniej pół godziny.
  3. Napełnij box wędzarniczy swoimi ulubionymi zrębkami wędzarniczymi.
  4. Rozgrzej grilla do około 175 stopni. 
  5. Umieść kurczaka skórą do góry na grillu i zamknij pokrywę. Grilluj przez około 15-20 minut na średniej mocy.
  6. Obróć kurczaka, grilluj kolejne 15-20 minut, dodaj wybrane przez siebie warzywa. Grilluj, aż temperatura w środku (w nodze) osiągnie 72 stopnie. 
  7. Ponownie obróć kurczaka skórą do góry i posmaruj pastą. Zdejmij kurczaka z grilla, pokrój na porcje.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz