

nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | ||||||
1 | ||||||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ||||||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ||||||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | ||||||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
Z historii wiemy, że od dawien dawna ludzie używali glinianych naczyń do przygotowywania posiłków, dlatego archeolodzy do tej pory odnajdują je w różnych zakątkach świata. Jedne z najstarszych glinianych naczyń – sprzed ponad 3000 lat – odnaleziono w Chinach. Uważa się, że te okrągłe gliniane garnki są prototypami współczesnych KAMADO grilli.
Z biegiem czasu ludzie udoskonalili te najprostsze gliniane garnki i dostosowali je do przygotowywania rozmaitych dań w przeróżny sposób. Hindusi używali pieców glinianych zwanych tandoor, z kolei Japończycy – mushikamado, naczyń do gotowania ryżu na parze, używanych w czasie szczególnych ceremonii. Mushikamado – krągłe gliniane naczynie miało pokrywę w kształcie kopuły i było bardzo rozpowszechnione w południowej Japonii. Jeszcze w starożytności Japończycy zaczęli regulować temperaturę parzenia poprzez zastosowanie zaworów powietrza w mushikamado, a jako opału, zamiast drewna, używali węgli. Po II Wojnie Światowej mushikamado zainteresowali się Amerykanie.