- grill ceramiczny
- grillowanie żeberek
- przepisy
- grille jajko
- kamado bono
- kamado
- grille ceramiczne
- grille węglowe
- grille węglowe napoleon
- grillowanie
- grille gazowe bielsko
- grille bielsko
- napoleon legend
- napoleon freestyle
- grille gazowe napoleon
- grille napoloen
- niezbędnik do grillowania
- akcesoria Weber
- przybory do grillowania
- burgery bielsko
- dobre steki bielsko
- steki bielsko
- wołowina na grilla
- wołowina dojrzewająca
- grille turystyczne
- grille komaktowe
- małe grille
- grille campingaz
- plancha campingaz
- grill z palnikiem
- dobry grill
- spirit
- grill gazowy
- weber bielsko
- porównanie campingaz
- porównanie Landmann
- classic
- woody
- camopingaz
- miton
- triton
- kociołek
- gotowanie
- przepis
- grille
- Napoleon
- gazowe
- inox
- muurikka
- wok
- grille gazowe
- garnki żeliwne
- naczynia żeliwne
- zdrowe gotowanie
- chasseur
- garnki emaliowane
- garnki do piekarnika
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 |
- thorma
- kociołek
- gotowanie
- grochówka
- płyta do grilla
- placki ziemniaczane
- grillowanie
- kuchnia skandynawska
- zdrowe grillowanie
- tajin
- wok żeliwny
- founde
- patlenia żeliwna
- płyta do smażenia
- plancha
- grille porównanie
- landmann
- campingaz
- grille bielsko
- grille gazowe
- grille opinie
- weber grille
- weber bielsko
- grill gazowy
- grille premium
- linia plancha
- master
- rostbef
- rin eye
- t-bone
- porterhouse
- mignion
- szarpana wieprzowica
- napoleon
- wieprzowina
- przepis
- łosoś
- pieczony łosoś
- z grilla
- grille napoleon
- grille gazowe napoloen
- przpisy na grilla
- bbq
- kamado
- Bono
- kamado bono
- grillowanie na ceramiku
- grille ceramiczne bielsko
- wędzenie
- wędzenie ryb
- ryby z grilla ceramicznego
HISTORIA
Z historii wiemy, że od dawien dawna ludzie używali glinianych naczyń do przygotowywania posiłków, dlatego archeolodzy do tej pory odnajdują je w różnych zakątkach świata. Jedne z najstarszych glinianych naczyń – sprzed ponad 3000 lat – odnaleziono w Chinach. Uważa się, że te okrągłe gliniane garnki są prototypami współczesnych KAMADO grilli.
Z biegiem czasu ludzie udoskonalili te najprostsze gliniane garnki i dostosowali je do przygotowywania rozmaitych dań w przeróżny sposób. Hindusi używali pieców glinianych zwanych tandoor, z kolei Japończycy – mushikamado, naczyń do gotowania ryżu na parze, używanych w czasie szczególnych ceremonii. Mushikamado – krągłe gliniane naczynie miało pokrywę w kształcie kopuły i było bardzo rozpowszechnione w południowej Japonii. Jeszcze w starożytności Japończycy zaczęli regulować temperaturę parzenia poprzez zastosowanie zaworów powietrza w mushikamado, a jako opału, zamiast drewna, używali węgli. Po II Wojnie Światowej mushikamado zainteresowali się Amerykanie.