Najlepsza wołowina i mięso na steki z Bielska!

Instrukcja obsługi mięsa

Na wstępnie dziękujemy za zaufanie i zakup mięsa, wołowiny czy mięsa na steki, w naszym sklepie.

Steki, które sprzedajemy pochodzą z jednej z pierwszych w Polsce dojrzewalni mięsa – Firma Konkret Monika Strzałka – wcześniej Konkret Zbigniew Stępień - człowiek, który na stekach zjadł zęby, mieszkając w Stanach Zjednoczonych.

Pochodzenie mięsa – Polska (z wyjątkiem steków z łopatki Angus – pochodzie USA)

Rasa Krów – Angus których wiek nie przekracza 24 miesięcy

Sezonowanie – minimum 30 dni.

  1. Po wyjęciu steka z zamrażarki – zostawiamy mięso do powolnego odmrożenia w opakowaniu vacuum. Mięso powinno osiągnąć temperaturę pokojową.
  2. Przed grillowaniem – wyciągamy mięso z opakowania
  3. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego
  4. Smarujemy olejem / oliwą
  5. Solimy i pieprzymy gruboziarniście – nie jest to konieczne, można również przeprowadzić ten proces po grillowaniu lub na koniec po prostu dodatkowo dosolić / dopieprzyć. Ważne aby wykonać ten proces do ok 15min przed grillowaniem. Jeżeli posolimy steka dużo wcześniej, sól może je wysuszyć.
  6. Delikatnie doklepujemy sól / pieprz ręką aby w trakcie grillowania nam nie odpadły.
  7. Wrzucamy na rozgrzany ruszt i smażymy steka 1-2 minutki z każdej strony, stek w momencie przerzucania go na drugą stronę ma swobodnie odchodzić od rusztu – nie odrywamy go.
  8. Po wysmażeniu steka zdejmujemy go z rusztu i pozostawiamy na ok 5 minut aby odpoczął.
    W trakcie odpoczynku temperatura podchodzi jeszcze 4-7*C do góry. W trakcie odpoczynku można na steka położyć np. masło czosnkowe i przykryć miseczką.

Uwagi!

- w grillu warto przygotować 2 strefy temperatur. Po wygrzaniu grilla z 1 strony zmniejszamy kurek z gazem na minimum lub go całkowicie wyłączamy. Opalamy / spiekamy (czyli wydobywamy z niego aromaty) w strefie wysokiej temperatury, po czym przenosimy steka na temperaturę niską gdzie powoli nam dojdzie.

- na „oko” możemy smażyć / grillować steki o grubości ok 2,5cm, do grillowania grubszych kawałków polecamy używanie termometrów – np. iGrill od Webera – pomagają one idealnie wstrzelić się w stopień wysmażenia: mięso rare (surowe) 49*C, medium-rare (średnio-słabo wysmażone) 54*C, medium (średnio wysmażone) 60*C, medium-well (średnio-mocno wypieczony) 66*C, well done (mocno wypieczone) 68*C.

- w chwili zdejmowania steka z rusztu jego temperatura powinna być o 4-5*C niższa niż wyżej wskazane wartości, ponieważ mięso nam jeszcze podejdzie o te parę stopni.

- w trakcie smażenia mięsa nie nakłuwamy go celem sprawdzenia usmażenia – spowoduje to wyciek osocza przez co stek będzie wysuszony.

 

Smacznego !!!

p.s. jeśli chcesz abyśmy na żywo pokazali Ci, jak grillować steka, zarezerwuj u nas mięso dzień wcześniej, rozmrozimy je dzień wcześniej i ugrillujemy je, gdy do nas przyjdziesz. Płacisz tylko za faktyczną wagę mięsa.

Dla wszystkich naszych klientów, którzy chcieliby sami grillować mięso, polecamy przybory do grilla - na pewno się przydadzą!

 

BBQ Sauce Wilkin&Sons BBQ Sauce Wilkin&Sons
Cena: 20,00 zł
szt.
zobacz więcej
Cornish sól morska w płatkach 125g Cornish sól morska w płatkach 125g
Producent: Cornish
Cena: 15,99 zł
zobacz więcej
Cornish sól morska wędzona w płatkach 125g Cornish sól morska wędzona w płatkach 125g
Producent: Cornish
Cena: 15,99 zł
zobacz więcej
Kapary włoskie Kapary włoskie
Producent: Novella
Cena: 14,00 zł
szt.
zobacz więcej
Kapary włoskie w soli morskiej Kapary włoskie w soli morskiej
Producent: Novella
Cena: 15,00 zł
szt.
zobacz więcej
Klasyczny majonez Wilkin&Sons Klasyczny majonez Wilkin&Sons
Cena: 20,00 zł
zobacz więcej
Kotlety jagnięce Kotlety jagnięce
Cena: 15,70 zł
kg
zobacz więcej
Oliwa - 207 degrease Oliwa - 207 degrease
Producent: No Rubbish
Cena: 42,99 zł
szt.
zobacz więcej
Pesto z cukinii Alce Nero Bio Pesto z cukinii Alce Nero Bio
Producent: Alce Nero
Cena: 15,00 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - Fast & Flavored Przyprawa - Fast & Flavored
Producent: No Rubbish
Cena: 47,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - Fast & Flavored NS Przyprawa - Fast & Flavored NS
Producent: No Rubbish
Cena: 47,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - Hardcore Jaws Przyprawa - Hardcore Jaws
Producent: No Rubbish
Cena: 45,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - Naked Gun Powder Przyprawa - Naked Gun Powder
Producent: No Rubbish
Cena: 47,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - Pink Devil Przyprawa - Pink Devil
Producent: No Rubbish
Cena: 55,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - Spanish Delight Przyprawa - Spanish Delight
Producent: No Rubbish
Cena: 45,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - Sunny Stuff Przyprawa - Sunny Stuff
Producent: No Rubbish
Cena: 47,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - The Hulk Przyprawa - The Hulk
Producent: No Rubbish
Cena: 55,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - The Incredible Przyprawa - The Incredible
Producent: No Rubbish
Cena: 45,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - The Looks Przyprawa - The Looks
Producent: No Rubbish
Cena: 45,99 zł
szt.
zobacz więcej
Przyprawa - The Taste Przyprawa - The Taste
Producent: No Rubbish
Cena: 45,90 zł
szt.
zobacz więcej
Sos - Flavor Attraction Sos - Flavor Attraction
Producent: No Rubbish
Cena: 36,66 zł
szt.
zobacz więcej
Sos - Innocent Blood Sos - Innocent Blood
Producent: No Rubbish
Cena: 36,66 zł
szt.
zobacz więcej
Sos - Pink Revenge Sos - Pink Revenge
Producent: No Rubbish
Cena: 36,66 zł
szt.
zobacz więcej
Sos Ananas & Gochugaru Sos Ananas & Gochugaru
Producent: Grill Bastards
Cena: 26,00 zł
szt.
zobacz więcej
Sos BBQ cherry & pepper Sos BBQ cherry & pepper
Producent: Grill Bastards
Cena: 26,00 zł
szt.
zobacz więcej
Sos BBQ Coke & Smoke Sos BBQ Coke & Smoke
Producent: Grill Bastards
Cena: 26,00 zł
szt.
zobacz więcej
Sos Coffee & Smoke 240 g Sos Coffee & Smoke 240 g
Producent: Grill Bastards
Cena: 26,00 zł
szt.
zobacz więcej
Sos Dziki Bill – Habanero Sos Dziki Bill – Habanero
Producent: Dziki Bill
Cena: 27,50 zł
szt.
zobacz więcej
Sos Dziki Bill – Habanero X Sos Dziki Bill – Habanero X
Producent: Dziki Bill
Cena: 29,50 zł
szt.
zobacz więcej
Sos Dziki Bill – Iskra ostry sos BBQ 500ml Sos Dziki Bill – Iskra ostry sos BBQ 500ml
Producent: Dziki Bill
Cena: 47,00 zł
zobacz więcej
Sos Dziki Bill – Jalapeno Sos Dziki Bill – Jalapeno
Producent: Dziki Bill
Cena: 27,50 zł
szt.
zobacz więcej
Sos Dziki Bill – YOLO Sos Dziki Bill – YOLO
Producent: Dziki Bill
Cena: 35,50 zł
szt.
zobacz więcej
Sos Orange Habanero 240 g Sos Orange Habanero 240 g
Producent: Grill Bastards
Cena: 26,00 zł
szt.
zobacz więcej
Sól morska wędzona piramidki z Maldon 125g  Sól morska wędzona piramidki z Maldon 125g
Producent: Maldon
Cena: 15,00 zł
zobacz więcej
Steak Sauce Wilkin&Sons Steak Sauce Wilkin&Sons
Cena: 20,00 zł
szt.
zobacz więcej
Włoska bazylia suszona Włoska bazylia suszona
Producent: Cannamela
Cena: 15,00 zł
szt.
zobacz więcej
Włoski pieprz czarny ziarnisty Włoski pieprz czarny ziarnisty
Producent: Cannamela
Cena: 15,00 zł
szt.
zobacz więcej
Włoskie drożdze suche Caputo Włoskie drożdze suche Caputo
Producent: Caputo
Cena: 19,00 zł
zobacz więcej
Włoskie oregano suszone Włoskie oregano suszone
Producent: Cannamela
Cena: 15,00 zł
szt.
zobacz więcej
Włoskie pomidory cięte na pół Włoskie pomidory cięte na pół
Producent: La Fiammante
Cena: 32,00 zł
zobacz więcej
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (dostawa kurierem) już od 300,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium