Sos Dziki Bill – Jabali
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Gdyby Dziki Bill urodził się w Meksyku, nazywałby się pewnie Guillermo El Jabali. Co rano Guillermo wstawałby żeby ręcznie zbierać papryki jalapeno, które następnie trafiałyby do jego chipotlery. W końcu Guillermo pomyślałby, że gdzieś musi być lepsze życie – kiszone ogórki, biały śnieg zimą i szacunek dla cudzoziemców. Ruszyłby w kierunku krainy żuru i pierogów z kapustą. Z tęsknoty za słońcem i szalejącą zorganizowaną przestępczością stworzyłby nad Wisłą swój własny sos chipotle. Nie musimy Wam tłumaczyć jak by się nazywał.
Jabali (czyt. habali) to nasz sos chipotle, który tradycyjnie wędzonym i suszonym papryczkom jalapeno, z natury słodkim i pikantnym, zawdzięcza swój bogaty, głęboki smak. Ten smak postanowiliśmy wynieść na kolejny poziom korzystając z dodatku grodziskiego od Piwoteki (uwarzonego już z dodatkiem naszego sosu), śliwek, brązowego cukru i odrobiny sosu rybnego. Jeśli znacie naszą Iskrę – skojarzenie będzie nieuniknione. Jabali to Iskra na sterydach, w której papryczki zagrają pierwsze skrzypce.
Ostry sos Chipotle – co poczujesz?
Na pierwszy plan wybije się słodycz płynąca ze śliwek, i brązowego cukru, a następnie pojawi się lekko słony smak wynikający z sosu rybnego i czosnku, dodatków, które zostały strategicznie ukryte pod wędzonymi nutami grodziskiego, chipotle, pomidorów i musztardy, a które mają dodawać w sosie tzw. “środka”. Równowagi dodaje ocet balsamiczny, a kropkę nad “i” oraz dominującą nutę stanowi smak papryki chipotle wraz z jej ostrością, słodyczą i umami.
Z czym zjesz ostry sos Chipotle?
Podsmaż ananasa z dodatkiem Jabali, połóż na chlebie tostowym i zapiecz z serem w piekarniku – oto tosty hawajskie w wersji fine dining w Twoim domu!
Dodaj do burgera, użyj jako dip do frytek, dodaj do burrito z ryżem mięsem i czerwoną fasolą.
Protip: zamiast hummusu jako dip do warzyw na imprezie przygotuj frijoles! Huevos Rancheros na śniadanie? Jabali się przyda!
Objętość: 200 ml
Skład: Pulpa pomidorowa (pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), cukier brązowy, piwo grodziskie „Woda Po Chorizo” (Piwoteka), woda, ocet balsamiczny, śliwki, chipotle, cebula, sos rybny (wyciąg z anchois, woda), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy). sól, czosnek granulowany, olej rzepakowy. Produkt może zawierać ziarna zbóż, sezamu, gorczycy, orzechy oraz seler