Przepis na wędzoną szynke z rożna, pieczoną dynię i grillowane kalety 0
Przepis na wędzoną szynke z rożna, pieczoną dynię i grillowane kalety

 

 

Przepis na wędzony szynka z rożna, pieczoną dynię i grillowane kalety

Czas przygotowania
10 minut

Czas gotowania
90 minut

Ilość porcji
4

Trudność
Średnia
 
Składniki:

1,5-1,7 kg - wędzona szynka (szynka)
1 kg - dynia piżmowa, obrana i pokrojona w 2 cm kostkę
5 łyżek - Oliwy z oliwek
3 goździki
czosnek
2-3 gałązki rozmarynu
200 ml soku jabłkowego
75 ml bourbon lub inna whisky (opcjonalnie)
400g kiełki kwiatów (kaletki)

musztarda do podania
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Wskazówki
  1. Za pomocą ostrego noża usuń skórkę z wędzonego mięsa i natnij warstwę tłuszczu w romby. Pomaga to tłuszczowi renderować się i topić podczas gotowania mięso należy polewać podczas włączania rożna.

  2. Ostrożnie wbij rożen przez mięso, zabezpiecz widelcami i umieść na grillu. Ustaw palnik rożna na wysokim poziomie i uruchom silnik.

  3. Aby dodać odrobinę dymnego smaku, ułóż kawałek drewna z dala od baleronu i zapal pod spodem palnik. Drewno  zacznie się tlić, tworząc dym.

  4. Zamknij pokrywkę i gotuj i wędź przez 45 minut.

  5. Wrzuć dynię do brytfanny i skrop obficie oliwą z oliwek. Wrzuć rozmaryn i całe ząbki czosnku i dobrze dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Umieść brytfanne bezpośrednio pod baleronem i zapal palnik pod spodem, ustawiając go na niski płomień.

  6. Wymieszaj sok jabłkowy i bourbon (jeśli używasz) w butelce ze spryskiwaczem i wstrząśnij, aby wymieszać, a następnie obficie spryskuj baleron, gdy się obraca.

  7. Wrzuć kolejny kawałek drewna na ruszt, aby utrzymać poziom dymu, a następnie ponownie zamknij pokrywę. Gotuj przez kolejne 45-55 minut, sprawdzając raz lub dwa razy, aby wymieszać kabaczek i spryskać mięso odrobiną mieszanki jabłkowej. Za pomocą sondy do mięsa skontroluj temperaturę szynki - uważając, aby nie dotknąć szpikulca do rożna - powinna wskazywać 70°C. Gdy baleron jest ugotowany, dobrze zawinąć w folię i odstawić. Usuń dynię i przykryj folią, aby się ogrzać.

  8. Rozpal palniki mocno, umieszczając patelnię na wierzchu rusztów do gotowania, aby się nagrzała. Przekrój kiełki kwiatów na pół przez łodygę, a gdy patelnia będzie gorąca, przewróć je i skrop sporą ilością oliwy z oliwek oraz zmieloną solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż zostaną zwęglone na brzegach.

  9. Pokrój szynkę w grube plastry i podawaj z dynią i kiełkami, dodając sporą porcję musztardy, jeśli chcesz.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (dostawa kurierem) już od 300,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium