Przepis na wędzony szynka z rożna, pieczoną dynię i grillowane kalety
1,5-1,7 kg - wędzona szynka (szynka)
1 kg - dynia piżmowa, obrana i pokrojona w 2 cm kostkę
5 łyżek - Oliwy z oliwek
3 goździki
czosnek
2-3 gałązki rozmarynu
200 ml soku jabłkowego
75 ml bourbon lub inna whisky (opcjonalnie)
400g kiełki kwiatów (kaletki)
musztarda do podania
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
-
Za pomocą ostrego noża usuń skórkę z wędzonego mięsa i natnij warstwę tłuszczu w romby. Pomaga to tłuszczowi renderować się i topić podczas gotowania mięso należy polewać podczas włączania rożna.
-
Ostrożnie wbij rożen przez mięso, zabezpiecz widelcami i umieść na grillu. Ustaw palnik rożna na wysokim poziomie i uruchom silnik.
-
Aby dodać odrobinę dymnego smaku, ułóż kawałek drewna z dala od baleronu i zapal pod spodem palnik. Drewno zacznie się tlić, tworząc dym.
-
Zamknij pokrywkę i gotuj i wędź przez 45 minut.
-
Wrzuć dynię do brytfanny i skrop obficie oliwą z oliwek. Wrzuć rozmaryn i całe ząbki czosnku i dobrze dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Umieść brytfanne bezpośrednio pod baleronem i zapal palnik pod spodem, ustawiając go na niski płomień.
-
Wymieszaj sok jabłkowy i bourbon (jeśli używasz) w butelce ze spryskiwaczem i wstrząśnij, aby wymieszać, a następnie obficie spryskuj baleron, gdy się obraca.
-
Wrzuć kolejny kawałek drewna na ruszt, aby utrzymać poziom dymu, a następnie ponownie zamknij pokrywę. Gotuj przez kolejne 45-55 minut, sprawdzając raz lub dwa razy, aby wymieszać kabaczek i spryskać mięso odrobiną mieszanki jabłkowej. Za pomocą sondy do mięsa skontroluj temperaturę szynki - uważając, aby nie dotknąć szpikulca do rożna - powinna wskazywać 70°C. Gdy baleron jest ugotowany, dobrze zawinąć w folię i odstawić. Usuń dynię i przykryj folią, aby się ogrzać.
-
Rozpal palniki mocno, umieszczając patelnię na wierzchu rusztów do gotowania, aby się nagrzała. Przekrój kiełki kwiatów na pół przez łodygę, a gdy patelnia będzie gorąca, przewróć je i skrop sporą ilością oliwy z oliwek oraz zmieloną solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż zostaną zwęglone na brzegach.
-
Pokrój szynkę w grube plastry i podawaj z dynią i kiełkami, dodając sporą porcję musztardy, jeśli chcesz.