Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Blog chmura tagów
Idealny przepis na wędzoną szarpaną wieprzowinę 0
Idealny przepis na wędzoną szarpaną wieprzowinę

Idealny przepis na wędzoną szarpaną wieprzowinę

Czas przygotowania - 10 minut
Czas gotowania - 9h
Ilość osób - 6+
Trudność - Średni
 
Składnik:
  • 4 kg łopatki wieprzowej/
  • 1 szklanka (137 g) mieszanki przypraw do wieprzowiny
  • 2 szklanki (500 ml) płynu, sok jabłkowy, ocet jabłkowy, białe wino, piwo
  • 1 worek węgla drzewnego w kawałkach
  • 1 torebka zrębków/kawałków drewna w Twoim ulubionym smaku
Wskazówki
  1. W razie potrzeby wytnij nadmiar tłuszczu z łopatki wieprzowej, zostaw trochę tłuszczu, ponieważ tłuszcz to smak, ale nie zwariuj w żaden sposób. Dopraw wieprzowinę dokładnie ze wszystkich stron, wciskając ją w mięso tak, aby się przykleiła. Opcjonalnie zostaw go w koszu do pieczenia na noc w lodówce. 
  2. Przygotuj grilla. Temperatura może zależeć od wielu czynników, takich jak pogoda, poziom wilgotności, a nawet wysokość, więc miej oko na siebie. Wlej niewielką ilość nierozpalonego węgla drzewnego do grilla na zewnątrz, aby utworzyć pierścień. Zostaw przerwę na początku/końcu tego pierścienia, aby była przestrzeń pomiędzy miejscem, gdzie węgiel drzewny się zatrzymuje i zaczyna. Umieść garść zrębków lub pojedynczych kawałków w odstępach wokół tego pierścienia, a na środku połóż miskę na wodę wypełnioną gorącą wodą. Rozpal ¼ ładunku węgla drzewnego za pomocą komina. Po zapaleniu dodaj zapalony węgiel drzewny do jednej części nierozpalonego węgla drzewnego, aby powoli zapalał nierozpalony węgiel. Dostosuj przepływ powietrza do częściowego otwarcia i pozwól grillowi się rozgrzać. 
  3. Po osiągnięciu temperatury do 135°C umieść łopatkę wieprzową na ruszcie nad miską na wodę. Wędzić wieprzowinę do 5 godzin, okresowo spryskując sokiem jabłkowym, octem jabłkowym itp., aż osiągnie wewnętrzną temperaturę 74°C. 
  4. *Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa, temperatury grilla i innych czynników. Użyj termometru, aby monitorować wewnętrzną temperaturę wieprzowiny podczas gotowania. 
  5. Po osiągnięciu temperatury 74 ° C wyjmij wieprzowinę na wyłożoną folią / papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Dodaj około szklanki soku jabłkowego, wina lub piwa, a następnie zawiń w folię. Umieść wędzoną wieprzowinę na grillu, aby dokończyć gotowanie. 
  6. Wyjmij wieprzowinę z grilla, gdy osiągnie temperaturę 96°C. Odstaw mięso na co najmniej godzinę przed szatkowaniem. 

PRO RADA:
Jeśli przygotowujesz wędzoną łopatkę wieprzową na imprezę, nie szatkuj jej, dopóki nie będziesz gotowy do przygotowania i podania. Trzymaj ciasno owinięte ze wszystkimi sokami, w lodówce do czasu, aż będą potrzebne – do 3 dni przed czasem podania. 


Aby podgrzać: 

  1. Rozgrzej grill lub piekarnik do 121°C i wlej trochę więcej płynu do owiniętej wieprzowiny, a następnie na grill/piekarnik. Podgrzewaj do osiągnięcia temperatury wewnętrznej co najmniej 74°C. Możesz zagrzać wieprzowinę z powrotem do 96 ° C, jednak nie jest to konieczne. 
  2. Wyjmij wieprzowinę z piekarnika/grilla i usuń kość. Rozdrobnić w foliowym pojemniku. 
  3. Dodaj sosu według uznania i podawaj z ulubionymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami.  

Ten przepis na idealną wędzoną wieprzowinę jest prawie niezawodny i zadowoli nawet najbardziej wybrednych amatorów wieprzowiny. Mięso jest soczyste i tak pełne smaku, że nie uwierzysz swoim kubkom smakowym.

Miłego grillowania!

Doprawić dokładnie przyprawą wieprzową. Opcjonalnie odpocznij 24 godziny w lodówce

Wędzenie w temperaturze 135°C do 5 godzin

Spryskuj okresowo

Wędzić do 74°C, a następnie zawinąć w folię. Kontynuuj gotowanie do 96 ° C

Rozedrzyj szponami do mięsa i dodaj ulubiony sos

Podawać na bułeczkach z ulubionymi dodatkami

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 734 669 015
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium