Czas przygotowania - 10 minut
Trudność - Średni
Składnik:
- 4 kg łopatki wieprzowej/
- 1 szklanka (137 g) mieszanki przypraw do wieprzowiny
- 2 szklanki (500 ml) płynu, sok jabłkowy, ocet jabłkowy, białe wino, piwo
- 1 worek węgla drzewnego w kawałkach
- 1 torebka zrębków/kawałków drewna w Twoim ulubionym smaku
Wskazówki
- W razie potrzeby wytnij nadmiar tłuszczu z łopatki wieprzowej, zostaw trochę tłuszczu, ponieważ tłuszcz to smak, ale nie zwariuj w żaden sposób. Dopraw wieprzowinę dokładnie ze wszystkich stron, wciskając ją w mięso tak, aby się przykleiła. Opcjonalnie zostaw go w koszu do pieczenia na noc w lodówce.
- Przygotuj grilla. Temperatura może zależeć od wielu czynników, takich jak pogoda, poziom wilgotności, a nawet wysokość, więc miej oko na siebie. Wlej niewielką ilość nierozpalonego węgla drzewnego do grilla na zewnątrz, aby utworzyć pierścień. Zostaw przerwę na początku/końcu tego pierścienia, aby była przestrzeń pomiędzy miejscem, gdzie węgiel drzewny się zatrzymuje i zaczyna. Umieść garść zrębków lub pojedynczych kawałków w odstępach wokół tego pierścienia, a na środku połóż miskę na wodę wypełnioną gorącą wodą. Rozpal ¼ ładunku węgla drzewnego za pomocą komina. Po zapaleniu dodaj zapalony węgiel drzewny do jednej części nierozpalonego węgla drzewnego, aby powoli zapalał nierozpalony węgiel. Dostosuj przepływ powietrza do częściowego otwarcia i pozwól grillowi się rozgrzać.
- Po osiągnięciu temperatury do 135°C umieść łopatkę wieprzową na ruszcie nad miską na wodę. Wędzić wieprzowinę do 5 godzin, okresowo spryskując sokiem jabłkowym, octem jabłkowym itp., aż osiągnie wewnętrzną temperaturę 74°C.
- *Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa, temperatury grilla i innych czynników. Użyj termometru, aby monitorować wewnętrzną temperaturę wieprzowiny podczas gotowania.
- Po osiągnięciu temperatury 74 ° C wyjmij wieprzowinę na wyłożoną folią / papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Dodaj około szklanki soku jabłkowego, wina lub piwa, a następnie zawiń w folię. Umieść wędzoną wieprzowinę na grillu, aby dokończyć gotowanie.
- Wyjmij wieprzowinę z grilla, gdy osiągnie temperaturę 96°C. Odstaw mięso na co najmniej godzinę przed szatkowaniem.
PRO RADA: Jeśli przygotowujesz wędzoną łopatkę wieprzową na imprezę, nie szatkuj jej, dopóki nie będziesz gotowy do przygotowania i podania. Trzymaj ciasno owinięte ze wszystkimi sokami, w lodówce do czasu, aż będą potrzebne – do 3 dni przed czasem podania.
Aby podgrzać:
- Rozgrzej grill lub piekarnik do 121°C i wlej trochę więcej płynu do owiniętej wieprzowiny, a następnie na grill/piekarnik. Podgrzewaj do osiągnięcia temperatury wewnętrznej co najmniej 74°C. Możesz zagrzać wieprzowinę z powrotem do 96 ° C, jednak nie jest to konieczne.
- Wyjmij wieprzowinę z piekarnika/grilla i usuń kość. Rozdrobnić w foliowym pojemniku.
- Dodaj sosu według uznania i podawaj z ulubionymi bułeczkami z ulubionymi dodatkami.
Ten przepis na idealną wędzoną wieprzowinę jest prawie niezawodny i zadowoli nawet najbardziej wybrednych amatorów wieprzowiny. Mięso jest soczyste i tak pełne smaku, że nie uwierzysz swoim kubkom smakowym.
Miłego grillowania!
|
Doprawić dokładnie przyprawą wieprzową. Opcjonalnie odpocznij 24 godziny w lodówce
Wędzenie w temperaturze 135°C do 5 godzin
Spryskuj okresowo
Wędzić do 74°C, a następnie zawinąć w folię. Kontynuuj gotowanie do 96 ° C
Rozedrzyj szponami do mięsa i dodaj ulubiony sos
Podawać na bułeczkach z ulubionymi dodatkami
|