Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Blog chmura tagów
Podwędzane kąski boczku 0
Podwędzane kąski boczku
Składniki

Sucha marynata

1 szklanka brązowego cukru

1/4 szklanki soli

4 łyżki wędzonej papryki

2 łyżki młotkowanego pieprzu

1/2 łyżki kuminu

1/2 łyżki suszonej cebuli

1/2 łyżki suszonego czosnku

1 łyżeczka pieprzu cayenne


Boczek

2.5 kg surowego boczku wieprzowego

3 łyżki oliwy

1 szklanka suchej marynaty

Zrębki wędzarnicze z jabłoni


Sos

1 szklanka Bourbon BBQ Sauce

3 łyżki masła

2 łyżki miodu


Bourbon BBQ Sos

1/2 cebuli, drobno posiekana

4 ząbki czosnku, drobno posiekane

3/4 szklanki bourbon whiskey

1/2 łyżeczka mielonego pieprzu

1/2 łyżki soli

2 szklanki ketchupu

1/4 szklanki pasty pomidorowej

1/3 szklanki octu jabłkowego

2 łyżki aromatu wędzarniczego (opcjonalnie)

1/4 szklanki Worcestershire sauce

1/2 szklanki cukru brązowego

1/3 łyżeczki ostrego sosu (do smaku)

 

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Wędzarnię ze stali nierdzewnej napełnij wcześniej namoczonymi zrębkami wędzarniczymi z jabłoni i umieść ją na grillu. Nagrzej grilla do około 95-110 stopni – używając palnika znajdującego się pod boxem wędzarniczym.
  2. W misce wymieszaj brązowy cukier, sól, wędzoną paprykę, pieprz, kumin, puder z cebuli, puder z czosnku i cayenne. 
  3. Odetnij nadmiar skóry i tłuszczu z boczku, pokrój mięso w kostkę i przełóż do dużej miski.
  4. Dodaj oliwę, suchą marynatę i dokładnie wszystko wymieszaj. Umieść mięso na dużej tacce. Jeśli używasz termometra (polecamy!) wbij sondę w wybrany kawałek mięsa. 
  5. Dodaj oliwę, suchą marynatę i dokładnie wszystko wymieszaj. Umieść mięso na dużej tacce. Jeśli używasz termometra (polecamy!) wbij sondę w wybrany kawałek mięsa.
  6. W czasie, gdy mięso podwędza się w grillu przygotuj sos BBQ. W średnim rondlu wymieszaj cebulę, czosnek i bourbon. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj pozostałe składniki. Zagotuj ponownie, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia. Przechowuj w lodówce.
  7. Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę dodaj swój sos BBQ, masło i miód, Gotuj przez kolejnych 90 minut, lub do czasu, gdy temperatura w mięsie wyniesie 93 stopnie.

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 734 669 015
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium