Sucha marynata
1 szklanka brązowego cukru
1/4 szklanki soli
4 łyżki wędzonej papryki
2 łyżki młotkowanego pieprzu
1/2 łyżki kuminu
1/2 łyżki suszonej cebuli
1/2 łyżki suszonego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Boczek
2.5 kg surowego boczku wieprzowego
3 łyżki oliwy
1 szklanka suchej marynaty
Zrębki wędzarnicze z jabłoni
Sos
1 szklanka Bourbon BBQ Sauce
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
Bourbon BBQ Sos
1/2 cebuli, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
3/4 szklanki bourbon whiskey
1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
1/2 łyżki soli
2 szklanki ketchupu
1/4 szklanki pasty pomidorowej
1/3 szklanki octu jabłkowego
2 łyżki aromatu wędzarniczego (opcjonalnie)
1/4 szklanki Worcestershire sauce
1/2 szklanki cukru brązowego
1/3 łyżeczki ostrego sosu (do smaku)
- Wędzarnię ze stali nierdzewnej napełnij wcześniej namoczonymi zrębkami wędzarniczymi z jabłoni i umieść ją na grillu. Nagrzej grilla do około 95-110 stopni – używając palnika znajdującego się pod boxem wędzarniczym.
- W misce wymieszaj brązowy cukier, sól, wędzoną paprykę, pieprz, kumin, puder z cebuli, puder z czosnku i cayenne.
- Odetnij nadmiar skóry i tłuszczu z boczku, pokrój mięso w kostkę i przełóż do dużej miski.
- Dodaj oliwę, suchą marynatę i dokładnie wszystko wymieszaj. Umieść mięso na dużej tacce. Jeśli używasz termometra (polecamy!) wbij sondę w wybrany kawałek mięsa.
- Dodaj oliwę, suchą marynatę i dokładnie wszystko wymieszaj. Umieść mięso na dużej tacce. Jeśli używasz termometra (polecamy!) wbij sondę w wybrany kawałek mięsa.
- W czasie, gdy mięso podwędza się w grillu przygotuj sos BBQ. W średnim rondlu wymieszaj cebulę, czosnek i bourbon. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj pozostałe składniki. Zagotuj ponownie, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Zdejmij z ognia, odstaw do przestygnięcia. Przechowuj w lodówce.
- Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę dodaj swój sos BBQ, masło i miód, Gotuj przez kolejnych 90 minut, lub do czasu, gdy temperatura w mięsie wyniesie 93 stopnie.