Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Blog chmura tagów
Skrzydełka z Kurczaka w Pieprzu Cytrynowym 0
Skrzydełka z Kurczaka w Pieprzu Cytrynowym
Składniki

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżeczki soli

0,5 kg skrzydełek z kurczaka

4 łyżki pieprzu cytrynowego

1 łyżka pudru z czosnku (ew. granulowanego)

1 łyżka pudru z cebuli

2 łyżki oliwy lub oleju

2-4 deski cedrowe (namoczone przez przynajmniej 30 minut)

 

 

PRZYGOTOWANIE
  1.  Dzień wcześniej wymieszaj skrzydełka w mieszance soli i proszku do pieczenia. Rozłóż je na papierze do pieczenia i schowaj nie przykryte do lodówki. Najlepiej na około 24 godziny.
  2. Rozgrzej grill do około 230 stopni, przygotowując grill do grillowania metodą pośrednią, Jeśli masz trzy palniki – nie włączaj środkowego. Tylko dwa palniki? Wyłącz ten, który jest dalej od butli z gazem – po tym, jak grill się już nagrzeje. Nagrzej namoczone wcześniej deski w czasie, gdy będziesz doprawiać skrzydełka.
  3. W naczyniu wymieszaj pieprz cytrynowy, puder z czosnku i cebuli. Wrzuć skrzydełka i polej olejem.
  4. Koniecznie dobrze wymieszaj, aby każde skrzydełko było dokładnie pokryte olejem i przyprawami. Ułóż skrzydełka na deskach na grillu.
  5. Grilluj przez 20 minut, Obróć wszystkie i grilluj  przez około 20 kolejnych minut – tak, żeby były chrupiące. Jeśli korzystasz z termometru – powinny osiągnąć temperaturę 72 stopnie. 
    Podaj skrzydełka z dowolnymi warzywami, dipem i ulubionym piwem!

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 734 669 015
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium