1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
0,5 kg skrzydełek z kurczaka
4 łyżki pieprzu cytrynowego
1 łyżka pudru z czosnku (ew. granulowanego)
1 łyżka pudru z cebuli
2 łyżki oliwy lub oleju
2-4 deski cedrowe (namoczone przez przynajmniej 30 minut)
- Dzień wcześniej wymieszaj skrzydełka w mieszance soli i proszku do pieczenia. Rozłóż je na papierze do pieczenia i schowaj nie przykryte do lodówki. Najlepiej na około 24 godziny.
- Rozgrzej grill do około 230 stopni, przygotowując grill do grillowania metodą pośrednią, Jeśli masz trzy palniki – nie włączaj środkowego. Tylko dwa palniki? Wyłącz ten, który jest dalej od butli z gazem – po tym, jak grill się już nagrzeje. Nagrzej namoczone wcześniej deski w czasie, gdy będziesz doprawiać skrzydełka.
- W naczyniu wymieszaj pieprz cytrynowy, puder z czosnku i cebuli. Wrzuć skrzydełka i polej olejem.
- Koniecznie dobrze wymieszaj, aby każde skrzydełko było dokładnie pokryte olejem i przyprawami. Ułóż skrzydełka na deskach na grillu.
- Grilluj przez 20 minut, Obróć wszystkie i grilluj przez około 20 kolejnych minut – tak, żeby były chrupiące. Jeśli korzystasz z termometru – powinny osiągnąć temperaturę 72 stopnie.
Podaj skrzydełka z dowolnymi warzywami, dipem i ulubionym piwem!