1 luzowany kurczak 1-1.5kg
1 szklanka pasty Jamaican Jerk
Jamaican Jerk pasta
2.5 cm korzenia imbiru, drobno posiekany
2 ząbki czosnku, posiekane
1 to 2 ostre papryczki, drobno posiekane
2 łyżki oliwy
1 łyżka ziela angielskiego, zmielonego
1 łyżka ziela angielskiego, zmielonego
1 łyżka mielonego cynamonu
3 gałązki tymianku, posiekane
1 łyżka cukru
1 limonka, pokrojoną w łódeczki
sól i pieprz do smaku
- Nadzieję kurczaka na szpikulce do szaszłyków na krzyż - przez przeciwną pierś i udko.
- Natrzyj kurczaka pastą i odłóż do marynowania na przynajmniej pół godziny.
- Napełnij box wędzarniczy swoimi ulubionymi zrębkami wędzarniczymi.
- Rozgrzej grilla do około 175 stopni.
- Umieść kurczaka skórą do góry na grillu i zamknij pokrywę. Grilluj przez około 15-20 minut na średniej mocy.
- Obróć kurczaka, grilluj kolejne 15-20 minut, dodaj wybrane przez siebie warzywa. Grilluj, aż temperatura w środku (w nodze) osiągnie 72 stopnie.
- Ponownie obróć kurczaka skórą do góry i posmaruj pastą. Zdejmij kurczaka z grilla, pokrój na porcje.