Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Blog chmura tagów
Azjatycki stir fry z marynowanym tofu 0
Azjatycki stir fry z marynowanym tofu

Marynata Tofu

400g tofu

1/4 szklanki sosu Hoisin

2 łyżki sosu sojowego

1łyżeczka cukru

1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1/4 łyżeczki płatków chili

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka oleju sezamowego


Warzywa

8-10 baby pak choi, przekrojone pół wzdłuż

2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki

15-20 szt groszku cukrowego

3-4 dymki, pokrojone w 5 cm kawałki


Sos

1 łyżka oleju

1/4 łyżeczka czarnego pieprzu

1 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

3 ząbki czosnku, cienko pokrojone w plasterki

1 łyżka imbiru, posiekanego

2 łyżki Shaoxing (chińskiego wina ryżowego) lub wytrawnej sherry

1/4 szklanki wywaru warzywnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu hoisin

1 łyżeczka oleju sezamowego

 

 

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Wyjmij tofu z opakowania, połóż na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi i przykryj kolejnymi. Połóż obciążoną deskę na górze aby jak najbardziej pozbyć się nadmiaru wody. Odłóż na 30 minut.
  2. W misce wymieszaj razem oleje, sos hoisin, sos sojowy, cukier, imbir, czosnek i płatki chili. Przekrój tofu wzdłuż na pół. Włóż do marynaty, polej po wierzchu i odstaw na pół godziny do zamarynowania.
  3.  Mocno nagrzej grill do około 200-250 stopni. Nagrzej kosz grillowy.
  4. W misce wymieszaj dymkę, marchewkę, groszek cukrowy i pak choi i skrop olejem. Umieść we wcześniej nagrzanym koszu grillowym i  grilluj je, czasem potrząsając koszykiem, aby równomiernie  się upiekły. 
  5. W czasie gdy grillujesz warzywa, umieść na grillu mały rondel. Dodaj 1 łyżkę oleju, czosnek i imbir i smaż do zarumienienia. Dodaj wino lub sherry, sos hoisin i olej sezamowy.  Gotuj przez minutę. Do wywaru warzywnego wsyp skrobię i mocno rozmieszaj (najlepiej rózgą lub widelcem) – przelej do rondla ciągle energicznie mieszając. Gotuj aż zacznie gęstnieć – przez około minutęt. 
  6. Gdy mamy już przygotowany sos – bierzemy się za tofu. Upewnij się, że twój ruszt jest czysty i mocno rozgrzany. Wyjmij tofu z marynaty i umieść na grillu. Grilluj po około 1-2 minuty na stronę, do ładnego przysmażenia, górną stronę smarując pozostałą marynatąd.  
  7. Zdejmij z grilla tofu i pokrój je w kostkę. Wymieszaj warzywa, tofu i sos w misce. Podaj posypane sezamem i dymką. 

 

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 734 669 015
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium