Marynata Tofu
400g tofu
1/4 szklanki sosu Hoisin
2 łyżki sosu sojowego
1łyżeczka cukru
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/4 łyżeczki płatków chili
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oleju sezamowego
Warzywa
8-10 baby pak choi, przekrojone pół wzdłuż
2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
15-20 szt groszku cukrowego
3-4 dymki, pokrojone w 5 cm kawałki
Sos
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
1 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
3 ząbki czosnku, cienko pokrojone w plasterki
1 łyżka imbiru, posiekanego
2 łyżki Shaoxing (chińskiego wina ryżowego) lub wytrawnej sherry
1/4 szklanki wywaru warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżeczka oleju sezamowego
- Wyjmij tofu z opakowania, połóż na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi i przykryj kolejnymi. Połóż obciążoną deskę na górze aby jak najbardziej pozbyć się nadmiaru wody. Odłóż na 30 minut.
- W misce wymieszaj razem oleje, sos hoisin, sos sojowy, cukier, imbir, czosnek i płatki chili. Przekrój tofu wzdłuż na pół. Włóż do marynaty, polej po wierzchu i odstaw na pół godziny do zamarynowania.
- Mocno nagrzej grill do około 200-250 stopni. Nagrzej kosz grillowy.
- W misce wymieszaj dymkę, marchewkę, groszek cukrowy i pak choi i skrop olejem. Umieść we wcześniej nagrzanym koszu grillowym i grilluj je, czasem potrząsając koszykiem, aby równomiernie się upiekły.
- W czasie gdy grillujesz warzywa, umieść na grillu mały rondel. Dodaj 1 łyżkę oleju, czosnek i imbir i smaż do zarumienienia. Dodaj wino lub sherry, sos hoisin i olej sezamowy. Gotuj przez minutę. Do wywaru warzywnego wsyp skrobię i mocno rozmieszaj (najlepiej rózgą lub widelcem) – przelej do rondla ciągle energicznie mieszając. Gotuj aż zacznie gęstnieć – przez około minutęt.
- Gdy mamy już przygotowany sos – bierzemy się za tofu. Upewnij się, że twój ruszt jest czysty i mocno rozgrzany. Wyjmij tofu z marynaty i umieść na grillu. Grilluj po około 1-2 minuty na stronę, do ładnego przysmażenia, górną stronę smarując pozostałą marynatąd.
- Zdejmij z grilla tofu i pokrój je w kostkę. Wymieszaj warzywa, tofu i sos w misce. Podaj posypane sezamem i dymką.