Ciasteczka z czekoladą, bekonem i bourbonem
6 to 10 plastrów bekonu
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki roztopionego tłuszczu z bekonu
3/4 szklanki białego cukru
3/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki bourbonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
2 szklanki posiekanej czekolady
- Usmaż bekon, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Odłóż ½ szklanki tłuszczu i odstaw do lodówki. Ma być tylko lekko zgęstniały, nie zupełnie twardy. Bekon odsącz na ręczniku papierowym i połam na kawałki.
- Nagrzej grill do około 190 stopni, do grillowania metodą pośrednią. Najprawdopodobniej będzie ci potrzebny tylko jeden włączony palnik..
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę.
- W drugiej misce lub mikserze planetarnym połącz razem masło i tłuszcz z bekon. Dodaj cukier, jajka, zmiksuj, dodaj bourbon i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksuj.
- Mieszając łyżką stopniowo dodawaj mąkę. następnie dodaj bekon i czekoladę.
- Możesz użyć blachy do pieczenia, silikonowej maty itp. Wykładaj ciasto po jednej łyżce. Między ciastkami zostaw po około 3 cm przerwy.
- Grilluj przez około 10 minut, nad wyłączonym palnikiem. Jeśli masz mniejszego grilla i ciastka pieką się nierówno - w połowie czasu je obróć.
- Idealnie upieczone ciastka są złotobrązowe na brzegach ale wciąż miękkie na środku. Wystudź je na kratce.