Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Blog chmura tagów
Ciasteczka z czekoladą, bekonem i bourbonem 0
Ciasteczka z czekoladą, bekonem i bourbonem

Ciasteczka z czekoladą, bekonem i bourbonem

 

Składniki

6 to 10  plastrów bekonu

2 1/2  szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sody 

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 

1/2 szklanki roztopionego tłuszczu z bekonu

3/4 szklanki białego cukru 

3/4 szklanki brązowego cukru 

2 łyżki bourbonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

2 duże jajka

2 szklanki posiekanej czekolady 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE
  1. Usmaż bekon, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Odłóż ½ szklanki tłuszczu i odstaw do lodówki. Ma być tylko lekko zgęstniały, nie zupełnie twardy.  Bekon odsącz na ręczniku papierowym i połam na kawałki.
  2. Nagrzej grill do około 190 stopni, do grillowania metodą pośrednią. Najprawdopodobniej będzie ci potrzebny tylko jeden włączony palnik..
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę.
  4. W drugiej misce lub mikserze planetarnym połącz razem masło i tłuszcz z bekon. Dodaj cukier, jajka, zmiksuj, dodaj bourbon i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksuj. 
  5. Mieszając łyżką stopniowo dodawaj mąkę. następnie dodaj bekon i czekoladę.
  6. Możesz użyć blachy do pieczenia, silikonowej maty itp. Wykładaj ciasto po jednej łyżce. Między ciastkami zostaw po około 3 cm przerwy. 
  7. Grilluj przez około 10 minut, nad wyłączonym palnikiem. Jeśli masz mniejszego grilla i ciastka pieką się nierówno - w połowie czasu je obróć. 
  8. Idealnie upieczone ciastka są złotobrązowe na brzegach ale wciąż miękkie na środku. Wystudź je na kratce.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 734 669 015
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium