Grochówka wojskowa na bogato 0
Grochówka wojskowa na bogato

Grochówka wojskowa na bogato

 

Kolejny autorski przepis Pani Kierownik i ciąg dalszy testowania kociołka słowackiej firmy Thorma. Jak już wspomniałam wyżej przepis jest autorski ale został zainspirowany kilkoma innym przepisami znalezionym w sieci min. z bloga kulinarnego Magdy Gessler i Karola Okrasy. Zmodyfikowana została oczywiście ilość składników i przyprawy. Jako, że nie używam żadnych ulepszaczy w żadnym z moich przepisów nie pojawi się termin vegeta albo kostka rosołowa. Moja zupa traktowana była jako jedno syte danie, dlatego też nie żałowałam żadnych składników. Zupa wyszła bardzo gęsta sycąca i aromatyczna, taka prawdziwa grochówa w którą można wbić łyżkę i nawet nie drgnie.

Składniki na 7 l :

- 1kg żeberek wieprzowych surowych ( im bardziej mięsne tym lepiej)

- ewentualnie wędzone kości jeśli ktoś preferuje dość intensywny posmak dymu wędzarniczego

- opakowanie kiełbachy krakowskiej suchej ale te mniejsze ( przynajmniej w niej widać, że jest to mięso 100% a nie zmielone coś z wieprza ).

- ok. 30 dkg chudego boczku wędzonego (może być też surowy ale lepszy aromat ma wędzony ).

- włoszczyzna świeża

- 2/3 szklanki grochu połówki ( nie ma potrzeby namaczania go na noc ).

- 1 cebula

- 5/6 dużych ziemniaków

- 4 ząbki czosnku ( oczywiście naszego! )

- majeranek

- lubczyk

- cząber

- sól

- świeżo zmielony czarny pieprz

- natka pietruszki

 

Cebulę , kiełbasę, boczek i czosnek pokroić i wszystko podsmażyć na odrobinie tłuszczu (najlepiej smalczyk). Można to zrobić w garnku bądź na patelni postawionej nad paleniskiem. Następnie wrzucamy rozporcjowane żeberka i kości a jak są prawie miękkie dodajemy obraną włoszczyznę. Warzywa gotujemy do miękkości i wyławiamy je jak będą już odpowiednie do osobnego naczynia, po czym wrzucamy groch. Jak groch jest już prawię miękki dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, znowu czekamy aż zmiękną. Ostudzoną włoszczyznę tarkujemy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do zupy. Czekamy aż groch będzie prawie rozgotowany. Na koniec dodajemy wszystkie podsmażone wcześniej składniki (boczek i kiełbaska krakowska, cebula). Doprawiamy do smaku dowolną ilością majeranku, cząbru proponuję dać łyżeczkę od herbaty, lubczyku jak kto lubi. Na koniec do każdej porcji podawać posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Polecamy szczególnie zajadać się grochówą z w towarzystwie chrupiącego, niekrojonego chleba. Smacznego!!!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (dostawa kurierem) już od 300,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium