
Poniżej przedstawiamy opis najczęściej wykorzystywanych części wołowiny do grillowania.
Stek Porterhouse
Klasyczny stek, który składa się z polędwicy i rostbefu przedzielonych kością. Bardzo podobny to T-bonea posiada wagowo więcej polędwicy.
Stek T-bone
Różni się od steku Porterhouse tylko tym, że mięso z polędwicy jest nieco mniejsze, ponieważ pochodzi z części grzbietu znajdującej się bardziej z tyłu. Jest to jeden z bardziej znanych steków na świecie, nazwa pochodzi od kości w kształcie litery T, charakteryzuje się też otoczką z tłuszczu od strony Rostbefu.
Stek Rib Eye
To kawałek mięsa (antrykot) znajdujący się pomiędzy ósmym a dwunastym żebrem. Obfita marmurkowość gwarantuje najwyższe rozkosze podniebienia. W środku znajduje się charakterystyczne oko z tłuszczy, dzięki temu stek zawdzięcza swoją nazwę.
Stek Rib Eye z kością
Stek z antrykotu z kością żebrową, soczyste i kruche mięso. Kość dodaje mu smaku.
Stek Mignion
Nic innego jak polędwica, kosztowna ekstrawagancja, soczyste mięso.